09 martie 2021

Medalia și placheta Ștefan Procopiu

                În anul 1990, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Ștefan Procopiu, fizician, profesor universitar și membru al Academiei Române, membrii secției numismatice din Bârlad au marcat acest moment prin emiterea a două produse medalistice aniversare, o medalie și o plachetă. Această inițiativă este susținută și de faptul că Ștefan Procopiu s-a născut la Bârlad, unde urmează școala primară, secundară și Liceul “Gh. Roșca Codreanu”.
            Aversul medaliei este dominat de portretul fizicianului, cu privirea orientată spre dreapta. În exergă, în partea superioară avem scris ACAD. PROF. DR. STEFAN PROCOPIU, iar în partea inferioară, tot circular 1890-1990. Cele două legende sunt despărțite de două ramuri de laur.
            În câmpul reversului a fost gravată formula momentului magnetic al electronului, cunoscut ca magnetonul “Bohr-Procopiu”. Circular, pe contur, este scris 100 DE ANI DE LA NASTEREA MARELUI FIZICIAN ROMAN, iar în partea de jos - S.N.R. SECTIA BIRLAD -.
Cu un tiraj de 100 de bucați, medalia a fost realizată din tombac și are diametrul de 60 mm.



Placheta reia la avers efigia gravată pe medalia descrisă mai sus și în partea inferioară, delimitată de o linie avem scris pe trei rânduri ACAD. PROF. DR./ STEFAN PROCOPIU/ 1890-1990. Reversul este separat în două părți printr-o linie. În cea superioară avem trei descoperiri ale fizicianului, însoțite de anii respectivi, scrisul fiind dispus pe șapte rânduri astfel: 1912/ MAGNETONUL/ BOHR-PROCOPIU/ 1921/ FENOMENUL PROCOPIU/ 1930/ EFECTUL PROCOPIU. Suprafața de jos este dedicată emitentului acestei plachete SECTIA BIRLAD/ A SOCIETATII NUMISMATICE/ ROMANA.

Cu dimensiunile de 75x50 mm, placheta a fost emisă într-un număr de 100 de bucăți și este din tombac.
 Constantin Dumitrescu este gravorul medaliei și a plachetei, a carui semnatură C.D. o găsim sub efigie.


 Costel Oportov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Monedele statului român emise dupa decembrie 1989

  MONEDELE STATULUI ROMÂN   EMISE DUPĂ DECEMBRIE 1989                                                       PROF. MARIAN BOLUM-BÂRLAD ...