15 decembrie 2020

Medalia 150 de ani de la înființarea Spitalului Bârlad și Elena Beldiman

 

Anul 1838 marchează înființarea la Bârlad a primului spital, iar împlinirea a 150 de ani de activitate spitalicească în anul 1988 este sărbătorită prin organizarea unei expoziții numismatice. Expoziția Arta și medicină” a fost însoțită de realizarea a două medalii distincte.

Prima medalie are pe avers cladirea veche a spitalului sub care se marchează anul MDCCCXXXVIII, adică anul înființării și circular, pe exergă, se înscrie textul: SPITALUL BIRLAD SI ELENA BELDIMAN, iar în partea de jos SOCIETATEA NUMISMATICA ROMANA SECTIA BARLAD. Elena Beldiman este cea care a lasat prin testament moșia din localitatea Popeni astfel ca din venitul realizat să se construiască un spital care sa-i poarte numele. Pe revers găsim clădirea noua a spitalului cu anii 1838-1988 gravați deasupra, iar dedesubt simbolul medicinei. În exergă avem textul: SPITALUL MUNICIPAL DE ADULTI BIRLAD și 150 DE ANI DE LA INFIINTARE.
Gravorul medaliei este Vasile Gabor care semnează V.G.. Medalia are diametrul de 60 de mm si este realizată din tombac.
        A doua medalie prezintă pe avers cladirea veche a spitalului sub care este scris SPITALUL BIRLAD SI ELENA BELDIMAN și simbolul medicinei. Pe exterior, circular, se găsește înscris SOCIETATEA NUMISMATICA ROMANA SECTIA BARLAD și în partea de jos EXPOZITIA NUMISMATICA. Reversul medaliei are central stema veche a orașului, iar în exerga: 150 DE ANI DE ASISTENTA MEDICALA SPITALICEASCA IN BIRLAD •1838-1988•.
Deși nu are semnatura gravorului ca în cazul primei medalii, în mod sigur acesta este tot Vasile Gabor. Aceasta medalie are diametrul de 50 mm și a fost bătută în tombac.
            Fiecare medalie a avut un tiraj de 100 de bucăți.

 






Costel Oportov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Monedele statului român emise dupa decembrie 1989

  MONEDELE STATULUI ROMÂN   EMISE DUPĂ DECEMBRIE 1989                                                       PROF. MARIAN BOLUM-BÂRLAD ...