05 ianuarie 2021

Medalia Ion Creangă

             La comemorarea a 100 de ani de la moartea marelui povestitor Ion Creangă, s-a emis o medalie de către Sectia Numismatică Bârlad, dedicată acestui moment.
         Pe avers este gravat chipul scriitorului, cu privirea puțin spre dreapta, în stânga și dreapta cu anii 1837, anul nașterii și 1889, anul morții. În partea superioară, circular este înscris CENTENAR I. CREANGĂ, iar în partea inferioară sunt reprezentate două ramuri de stejar, la intersecția lor este marcat anul 1989.
Reversul prezintă în plan central un cocoș cu o punguță în cioc, trimitere la povestea “Punguța cu doi bani” (1875), iar mai jos semnătura lui Ion Creangă. Înscrisurile circulare, în partea de sus SOCIETATEA NUMISMATICA ROMANA și în partea de jos SECTIA BIRLAD, completează informațiile despre emitentul acestei medalii.
Medalia are diametrul de 60 de mm și a fost bătută în tombac (10 bucați) și în aluminiu eloxat (100 bucați), gravorul ei fiind Maximilian Fetița, care se semnează pe avers FM.

Medalia Ion Creangă avers varianta tombac




Costel Oportov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Monedele statului român emise dupa decembrie 1989

  MONEDELE STATULUI ROMÂN   EMISE DUPĂ DECEMBRIE 1989                                                       PROF. MARIAN BOLUM-BÂRLAD ...