16 martie 2021

Medalia Expoziția Națională de Numismatică Bârlad 1991

 

În anul 1991, în perioada 31 mai - 2 iunie, s-a organizat la Bârlad, prin implicarea membrilor secției, Simpozionul Național de Numismatică, ediția a VIII-a. Tot în perioada 31 mai - 15 iunie are loc și Expoziția Națională de Numismatică, prilej pentru a emite o medalie. Soluția adoptată atunci a fost să se reia medalia din 1990 de la aniversarea secției, cu modificarea înscrisului de pe revers și alegerea unui alt material, în locul tombacului se va folosi aluminiu eloxat.
Medalia are gravată pe cele două fețe moneda de un gros  emisă în perioada domniei lui Ștefan cel Mare, care prezintă pe avers un cap de bour cu o stea cu cinci raze între coarne, încadrat de o rozetă și o semilună. În exteriorul cercului perlat, care încadrează capul de bour, este scris MONETAMOLDAVIE. Reversul monedei prezintă în interiorul cercului perlat un scut despicat vertical ce conține o cruce de Malta, o rozeta și trei grinzi, iar in exterior este scris STEFANVSVOIEVODA. Această monedă este un gros de tipul I a și este din argint.
Aversul medaliei este completat cu înscrisul circular SOCIETATEA NUMISMATICA ROMANA și SECTIA BIRLAD, desparțite printr-un  cap de bour flancat de o rozetă si de o semilună. La revers este gravat circular EXPOZITIA NATIONALA DE NUMISMATICA • 1991•.
Gravorul medaliei este Vasile Gabor, care nu se semneaza. Această medalie are diametrul de 50 mm.
În cartea „Documente bârladene fixate în metal”, Nicolae Mitulescu precizează  că au fost realizate 150 de medalii eloxate în trei variante de culoare, galben, alb și maro, câte 50 din fiecare culoare.



Costel Oportov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Monedele statului român emise dupa decembrie 1989

  MONEDELE STATULUI ROMÂN   EMISE DUPĂ DECEMBRIE 1989                                                       PROF. MARIAN BOLUM-BÂRLAD ...