06 aprilie 2021

Medalia 125 de ani de la înființarea Școlii Normale “Alexandru Vlahuță” Bârlad

  

            În 1870, la Bârlad, s-a înființat Școala Normală de Învățători “Principele Ferdinand”. De-a lungul timpului aceasta a purtat mai multe denumiri, printre care amintim Școala Normală Bârlad, Liceul Pedagogic “Alexandru Vlahuță” (1970-2011), iar în prezent Liceul Pedagogic “Ioan Popescu”, dupa numele celui care a pus bazele învățământului pedagogic la Bârlad și a fost primul director al școlii.

Cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la înființare, Secția Bârlad a S.N.R. a emis o medalie aniversară.
Aversul medaliei îl prezintă pe Alexandru Vlahuță din profil, cu fața orientată spre dreapta, în partea stângă sunt trecuți anii de viață pe două rânduri 1858/1919, iar sub bust este semnătura scriitotului. În exergă este gravat în excizie 125 ANI DE LA INFIINTAREA SCOLII NORMALE “AL. VLAHUTA” BARLAD și în partea de jos 1870-1995.
Pe revers întâlnim bustul pedagogului și omului de cultură Ioan Popescu, cu privirea ușor spre stânga, încadrat de anii între care a trăit, 1830 și 1901. Circular avem legenda IOAN POPESCU DASCAL SI INTEMEIETORUL SCOLII NORMALE DIN BARLAD. În partea inferioară a fost gravat numele emitentului acestei medalii SNR BARLAD.
Medalia este opera a doi gravori, aversul este realizat de Vasile Gabor, a cărui semnătură este deasupra umarului drept al lui Alexandru Vlahuță și reversul de Maximilian Fetița, care se semnează în sub bustul lui Ioan Popescu, în dreapta. Realizată din tombac, cu diametrul de 60 mm, medalia a fost emisă intr-un număr de 100 de bucăți, din care 10 au fost argintate.




Costel Oportov

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Monedele statului român emise dupa decembrie 1989

  MONEDELE STATULUI ROMÂN   EMISE DUPĂ DECEMBRIE 1989                                                       PROF. MARIAN BOLUM-BÂRLAD ...