20 aprilie 2021

Medalia Ioan Vodă cel Viteaz - 10 ani de la înființarea Secției Bârlad a S.N.R

              În anul 1995, împlinindu-se 10 ani de la înființarea Secției Bârlad a S.N.R, s-a luat hotărârea de a se emite o medalie aniversară.
            Pe avers este gravat bustul lui Ioan Vodă cel Viteaz, surprins într-un moment ce pare desprins dintr-o mișcare în care scoate sabia din teacă. În exergă, în partea dreaptă, este scris IOAN VODĂ CEL VITEAZ, denumit astfel de istorici datorită calităților militare, iar în stânga sunt trecuți anii de domnie 1572-1574.
            Reversul medaliei prezintă în plan central moneda (accea) emisă de Ioan Vodă cel Viteaz, care este considerată prima monedă cu înscrisul în limba română. Pe aversul monedei avem efigia domnitorului și legenda OTEŢ·MOLDOVEI·(părintele Moldovei), iar pe revers stema Moldovei și legenda AKCE·G(ospod)HEREGIE·MOLDOVEI. Circular, în partea de sus a medaliei este gravat SOCIETATEA NUMISMATICA ROMANA și în partea de jos SECTIA BARLAD. Deasupra reprezentării monedei s-a inscripționat liniar, pe doua rânduri 10/ ANI DE ACTIVITATE, iar sub monedă 1985-1995.
            Medalia, cu un diametru de 60 mm, afost gravată de Vasile Gabor, care se semnează jos, în partea dreaptă a bustului. S-au bătut 100 de exemplare din tombac.



 Costel Oportov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Monedele statului român emise dupa decembrie 1989

  MONEDELE STATULUI ROMÂN   EMISE DUPĂ DECEMBRIE 1989                                                       PROF. MARIAN BOLUM-BÂRLAD ...