17 noiembrie 2020

Medalia Nicolae Tonitza

    Născut la Bârlad în 1886, pictorul Nicolae Tonitza este aniversat cu prilejul centenarului nașterii în cadrul Expoziției filatelice și numismatice desfășurată în perioada 17-23 mai 1987 în cadrul Muzeului „V, Pârvan” din Bârlad. Cu această ocazie s-au realizat două medalii.
    O medalie are ca emitent Secția Numismatică Bârlad și pe avers este reprezentat  tabloul „Portret de copil” pictat în 1926, încardat de textul VASLUI și BIRLAD, iar în partea de sus, circular, CENTENAR TONITZA. Doua ramuri de laur au la bază o paletă pentru culori, pe ea fiind marcați anii 1886 și 1986 impreună cu două pensule. Reversul se distinge prin gravarea în incizie a textului SOCIETATEA NUMISMATICA ROMANA SECTIA BIRLAD, dispus circular în exergă și pe trei rânduri, în excizie, CENTENARUL NASTERII PICTORULUI N. TONITZA. În mijloc, în medalion este zeița Minerva, simbolul S.N.R. Medalia a fost gravata de Abraham Zoltan, are diametrul de 50 mm si este realizată din cupru. 


    A doua medalie a fost inițiată de Cercul Filatelic Bârlad și pe avers este bustul lui N. Tonitza orientat ușor spre dreapta, iar în exergă, prin incizie, este realizată inscripția 100 DE ANI DE LA NASTERE • 1886 • NICOLAE TONITZA • 1986. Pe revers întîlnim paleta pentru culori cu o pensulă și o ramura de laur, deasupa paletei este monograma NT. În exterior, pe banda circulară este gravat prin incizie textul EXPOZITIA FILATELICA OMAGIALA • BIRLAD. Gravorul acestei medalii este Iosif Ullman. Diametrul este de 50 de mm, iar materialul din care s-a realizat este cuprul.

 



 

afișul expoziției

Costel Oportov                                                                                                                                                                                                                            

                                                

 

 

 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Monedele statului român emise dupa decembrie 1989

  MONEDELE STATULUI ROMÂN   EMISE DUPĂ DECEMBRIE 1989                                                       PROF. MARIAN BOLUM-BÂRLAD ...