23 februarie 2021

Medalia Vasile Alecsandri

            Personalitate marcantă a culturii române, poetul Vasile Alecsandri a fost imortalizat în metal în anul 1990, când s-au împlinit 100 de ani de la trecerea în neființă. În acel an trei Secții ale S.N.R., Bacău, Bârlad și Iași, au emis trei medalii dedicate momentului comemorat.
Medalia emisă de numismații bârladeni prezintă pe avers, efigia lui Vasile Alecsandri, orientată spre dreapta și flancată de anii 1821 și 1890, anul nașterii și respectiv anul morții. În partea superioară, circular, este scris VASILE ALECSANDRI, iar în partea de jos este trecut anul 1990, anul comemorării, încadrat de două ramuri de laur.
Pe revers distingem în centrul câmpului medaliei un ansamblu de 14 dansatori, 7 personaje feminine și 7 masculine, care se țin de mână, formând un cerc și reprezentând un dans popular românesc numit horă. Deasupra acestui grup de dansatori este scris liniar HAI SA DAM MINA CU MINA/ CEI CU INIMA ROMANA/ și dedesubt SA-NVIRTIM HORA FRATIEI/ PE PAMINTUL ROMANIEI. Aceste versuri fac parte din prima strofă a poeziei „Hora Unirii”, publicată de Vasile Alecsandri în anul 1856. Reversul medaliei este întregit cu scrisul în exergă SOCIETATEA NUMISMATICA ROMANA • SECTIA BARLAD •.
Medalia a fost gravată de Constantin Dumitrescu, care se semnează sub efigie și realizată la Monetaria Statului într-un tiraj de 100 de bucăți din tombac.



Costel Oportov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Monedele statului român emise dupa decembrie 1989

  MONEDELE STATULUI ROMÂN   EMISE DUPĂ DECEMBRIE 1989                                                       PROF. MARIAN BOLUM-BÂRLAD ...